Home Lifestyle CNN Vital Signs bespreekt technieken om het roken van sigaretten te stoppen

CNN Vital Signs bespreekt technieken om het roken van sigaretten te stoppen

Brazilië werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwd als een voorbeeld in de strijd tegen roken. Ondanks bewustmakingscampagnes  tegen sigaretten lijdt een aanzienlijk aantal Brazilianen echter nog steeds onder de schade veroorzaakt door nicotine.

Volgens gegevens van de Surveillance of Risk and Protective Factors for Chronic Diseases by Telephone Survey (VIGITEL) is het totale percentage rokers van 18 jaar of ouder in Brazilië 9,5%, 11,7% bij mannen en 7,6% bij mannen.% bij vrouwen. De indices vertegenwoordigen een bevolking van meer dan 20 miljoen. In Brazilië sterven elke dag 443 mensen door roken.

De strijd tegen roken is het thema van  de CNN Vital Signs van deze week . De herhaling van het programma gepresenteerd door cardioloog Roberto Kalil wordt deze zaterdag (18) uitgezonden om 19:15 uur.

De kosten van schade veroorzaakt door sigaretten in het  gezondheidssysteem  voor de economie kunnen oplopen tot R$ 125 miljard reais. Bovendien zouden volgens het National Cancer Institute (Inca) jaarlijks meer dan 160.000 sterfgevallen kunnen worden voorkomen.

“Sigaretten stelen levens”, waarschuwt Jaqueline Scholz, cardioloog en directeur van InCor’s Smoking Treatment Program. “De belangrijkste doodsoorzaak voor rokers, iedereen denkt dat het respiratoire deel, maar nee, cardiovasculair is. Hartaanvallen en beroertes zijn de grootste doodsoorzaken”, zegt Jaqueline ( zie interview in de video hierboven ).

De specialist is de bedenker van het Smoker Assistance Program (PAF), een project dat  gedrags- en medicamenteuze therapie verenigt  dat het succes in de strijd tegen roken verdrievoudigt.

“Er zijn drie dingen die je moet evalueren bij deze patiënt:  geestelijke gezondheid , hoeveel depressie en angst hij heeft en hij weet niet eens dat hij het heeft. Dit is een belangrijke kwestie, die zal bepalen of hij al dan niet zal kunnen stoppen met roken en zelfs of hij zal willen stoppen met roken. Ten tweede, de meest effectieve remedie om van dat onbedwingbare verlangen om te roken af ​​te komen. En het derde deel, de gedragstechniek”, legt Jaqueline uit.

De aflevering presenteert het verhaal van publiciste Tálita Sobral, een PAF-patiënt, die dankzij de techniek kon stoppen met roken. “En het beste van alles, zonder lijden”, zegt Tálita.

Volgens experts dragen nieuwe  medische benaderingen  bij aan het verminderen van de impact van roken in het land.

“Wat veel heeft veranderd en veel heeft geholpen bij de behandeling van  roken , was ten eerste het inzicht dat roken een ziekte is, waardoor er niet op een kritische en moralistische manier voor rokers wordt gezorgd. 20 of 30 jaar geleden kregen rokers de schuld van deze ziekte. Hij heeft onderdak nodig, hij moet begrijpen dat hij een ziekte heeft omdat nicotine naar de hersenen gaat en het pleziercentrum verandert. En plezier is een fundamenteel onderdeel van het leven”, benadrukt Ciro Kirchenchtein, longarts en lid van de Braziliaanse Vereniging voor Pulmonologie en Fthisiologie.

“Veel mensen vinden het moeilijker om te stoppen met roken dan heroïne”, zegt journalist en schrijfster Barbara Gancia, die stopte met roken / Reproductie / CNN

Ziekten die verband houden met roken

In Rio de Janeiro laat het team zien hoe gastvrij een verschil kan maken bij het omgaan met sigarettenverslaving. De gepensioneerde Elizabeth do Nascimento lijdt aan  tongkanker , een getrouw beeld van wat er op de waarschuwingen op sigarettenpakjes staat. Zelfs met de ziekte kan Elizabeth niet stoppen met roken.

“Niet noodzakelijkerwijs zullen alle rokers  tumoren of kankers ontwikkelen  die verband houden met sigaretten. Sommige patiënten roken en hebben nooit een aan tabak gerelateerde ziekte. Maar het is zeker een belangrijke risicofactor. Meer dan 80% van de longkankers is gerelateerd aan sigaretten, 70% van de blaaskankers is ook gerelateerd aan sigaretten, rokers hebben 30 keer meer kans om een ​​aan sigaretten gerelateerde ziekte te ontwikkelen dan niet-rokers”, legt Gustavo Melo Caboclo, arts en hoofd van het Inca Combating Tobacco Center.

Deskundigen beweren dat terugvallen vaak voorkomen bij het  stoppen met roken , maar dat deze momenten rokers niet mogen ontmoedigen.

“Terugval kan gebeuren, vooral in de eerste paar maanden na het stoppen met roken. Maar het kan ook later gebeuren, tijdens het proces, afhankelijk van een specifieke stress, een probleem in je leven dat op dat moment tot roken leidt”, zegt Caboclo.

“Uit veel onderzoeken blijkt dat er soms meer dan vier pogingen nodig zijn voordat een patiënt kan stoppen met roken. Terugval is een obstakel dat we ook moeten overwinnen”, voegt hij eraan toe.

Risico’s van elektronische sigaretten

Met technologie heeft de decennialange strijd tegen roken een nieuwe vijand gevonden: de  elektronische sigaret . Hoewel de verkoop van dit product in Brazilië sinds 2009 verboden is, schat een onderzoek uit 2020, uitgevoerd door IPEC, dat meer dan 1 miljoen Brazilianen al apparaten consumeerden die bekend staan ​​als elektronische sigaretten.

Experts wijzen erop dat er een lobby is voor productrelease. “Ik denk dat het grote probleem van elektronische sigaretten in de wereld koorts is in Brazilië. We hebben  wetgeving die commercialisering verbiedt en die moet worden gehandhaafd. Want we hebben veel te verliezen. Kun je je voorstellen, 19 miljoen rokers in het land, in plaats van te willen stoppen met roken en de schadelijke effecten van sigaretten kwijt te raken, omdat stoppen de gezondheid van deze mensen echt zal beschermen, besluiten ze gewoon te migreren”, waarschuwt Jaqueline.

Een van de  mythen over e-sigaretten is dat ze onschadelijk zijn . De aflevering toont de routine van een zakenman die een van deze gebruikelijke apparaten gebruikt – en denkt dat hij het nog steeds goed doet.

“Er is geen veilige manier om te roken. Er is geen veilige hoeveelheid om te roken. Het roken van één sigaret is minder schadelijk dan het roken van 20 sigaretten. Het roken van elektronische sigaretten, waterpijpen, pruimtabak, het roken van gefilterde of ongefilterde sigaretten is in alle opzichten een drug in je lichaam opnemen die een verslaving veroorzaakt, die je van je vrijheid berooft. Je moet elke dag geld uitgeven aan iets dat je niet nodig hebt”, zegt Kirchenchtein.

“Roken is een pandemie.  In 1986 werd het door de World Health Assembly uitgeroepen  tot pandemie . Het is een probleem dat wereldwijd tot doden heeft geleid. Het is momenteel goed voor 8 miljoen jaarlijkse sterfgevallen. Hier in Brazilië zijn er jaarlijks 162.000 sterfgevallen, zeer vermijdbare sterfgevallen”, waarschuwt Tânia Cavalcante van Inca.

Johnhttps://jurgenroelandts.be
Aan het hoofd van ons team staat de visionaire oprichter, Jurgen Roelandts. Met zijn diepgaande kennis van de journalistiek en een diepe passie voor het leveren van onbevooroordeeld nieuws, bepaalt Jurgen de redactionele richting van ons kanaal. Zijn uitgebreide ervaring in het veld zorgt ervoor dat we de hoogste normen van journalistieke integriteit handhaven.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here