Neem geen vitamines, mineralen of kruiden zonder eerst met uw arts te overleggen
Voedingssupplementen zijn vitamines, mineralen en/of kruiden die als aanvulling op de voeding worden ingenomen. Mensen met diabetes vragen zich vaak af of het nemen van voedingssupplementen, naast hun voorgeschreven medicijnen, hen kan helpen hun diabetes onder controle te houden. Hier vertellen we je er meer over.
Felipe, die al 5 jaar aan diabetes type 2lijdten 60 jaar oud is, heeft te horen gekregen dat het nemen van voedingssupplementen een goede aanvulling kan zijn op zijn behandeling om zijn bloedglucosewaarden onder controle te houden en zijn voeding te versterken. Felipe wist echter niet zeker of hij het moest doen of niet, en voordat hij een beslissing nam die (positieve of negatieve) gevolgen voor zijn gezondheid zou kunnen hebben, besloot hij zijn arts te raadplegen. Hij deed het goed. Het belangrijkste is dat u geen beslissingen neemt over het nemen van vitamines, mineralen of kruiden zonder overleg met de gespecialiseerde arts. U weet niet of deze supplementen u meer kwaad dan goed kunnen doen en het is belangrijk dat u alert bent.
Toen Felipe zijn arts vroeg of het nodig is om vitamine- en mineralensupplementen te nemen als je diabetes hebt, vertelde hij hem dat het van elk geval afhangt. Het is waar dat mensen met diabetes mogelijk bepaalde vitaminen en mineralen moeten vervangen wanneer hun diabetes niet goed onder controle is. Dit gebeurt omdat wanneer de bloedglucosewaarden hoog zijn, er ook suiker in de urine wordt opgebouwd, waardoor ze veel moeten plassen. Wanneer dit gebeurt, kunnen meer magnesium , zink (zink) en in water oplosbare vitamins zoals vitamine C worden verwijderd .
Bovendien kunnen andere factoren, zoals het eten van een onevenwichtig dieet of een zeer beperkt dieet volgen om gewicht te verliezen, sommige mensen met diabetes hiervan kunnen profiteren, naast het proberen een evenwichtiger dieet te volgen of een multivitamine te nemen als aanvulling op de zorg voor zijn suikerziekte. Maar het is niet nodig om veel geld uit te geven aan dure vitamines, mineralen en kruiden. De generieke die worden verkocht in apotheken en zelfbedieningswinkels (supermarkten) zijn net zo effectief. Maar het is belangrijk om te kijken wat er in die multivitamine zit om een te hoge dosering te voorkomen.
Maar zowel Felipe als andere patiënten met diabetes moeten hun arts vragen naar elke vitamine, supplement, kruid of medicijn, zelfs als het natuurlijk is of zonder recept wordt verkocht. Veel gestelde vragen zijn onder andere:
Moet je antioxidanten nemen als je diabetes hebt?
Hangt ervan af. Het is waar dat vitamine A, C, E en alfaliponzuur antioxidanten zijn die zogenaamde vrije radicalen neutraliseren die cellen in het hele lichaam beschadigen. Er is wetenschappelijk bewijs dat de theorie ondersteunt dat mensen die voedsel eten dat grote hoeveelheden vitamine E en C bevat gunstige effecten hebben op hun hart. De effecten van het innemen van vitamines in pillen zijn niet uniform voor het hart of voor kanker. In zeer hoge doses kunnen supplementen zelfs gevaarlijk zijn. Op dit moment, wanneer aanbevolen, zijn de doses 400 tot 800 internationale eenheden per dag maximaal voor vitamine E. en van 500 tot 1.000 mg.maximale vitamine C. Omdat vitamine E echter de bloedstolling kan verstoren, mag het niet worden ingenomen als u andere medicijnen gebruikt die de vorming van bloedstolsels remmen (antistollingsmiddel), zoals warfarine (Coumadin).
Sommige artsen hebben goede resultaten geboekt met alfaliponzuur bij patiënten met diabetische neuropathie .
Klopt het dat chroom helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen?
Chroom wordt sterk gepromoot als een supplement dat helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen. Maar dat is niet noodzakelijk zo. Dit mineraal is nodig voor het lichaam om glucose te metaboliseren. Maar over het algemeen bevat ieders voeding voldoende chroom, dus meer nemen is niet nodig. Houd er rekening mee dat er veel advertenties voor chroom zijn die beweren dat het hunkering vermindert, helpt bij het afvallen en de insulinegevoeligheid verbetert; maar niets hiervan is wetenschappelijk bewezen. Als u denkt dat u een chroomtekort heeft, raadpleeg dan uw arts en onthoud dat u niet meer dan de maximaal aanbevolen dosis per dag mag innemen, namelijk: 50 tot 200 microgram. En trouwens,Chroompicolinaat veroorzaakt in onderzoeken bij ratten veranderingen in cellen die in verband zijn gebracht met kankerverwekkende tumoren (dwz kanker). Sommige wetenschappers denken dat dit ook bij mensen kan gebeuren.
Iets heel belangrijks: als je een chroomsupplement gaat slikken, zorg er dan voor dat het alleen dit mineraal bevat. Veel supplementen voegen andere ingrediënten toe, zoals ma huang (ephedra) en kolanoot (cafeïne), die niet alleen niet goed zijn voor diabetici, maar ook schadelijk zijn, en in het geval van ma huang is het gecontra-indiceerd.
Zoals altijd herinner ik u eraan dat u met uw arts moet praten over uw specifieke geval. Neem geen beslissingen zonder ze vooraf te raadplegen, omdat u uw gezondheid in gevaar kunt brengen, of in het beste geval onnodig geld kunt uitgeven aan supplementen die u niet nodig heeft.