Home Business "Dit is nog maar het begin": de werknemers van Norilsk Nickel zullen...

“Dit is nog maar het begin”: de werknemers van Norilsk Nickel zullen de begunstigden worden

Norilsk Nickel kondigde de lancering aan van het Digital Investor-bedrijfsprogramma: binnen dit kader zullen de werknemers van het bedrijf de aankoop van tokens die in waarde gekoppeld zijn aan de activa van het bedrijf, financieren. De president van Norilsk Nickel, Vladimir Potanin, noemt dit plan “het herstel van de historische rechtvaardigheid”: vóór de privatisering bezaten de werknemers van het bedrijf een kwart van de aandelen. Door het bedrijf geïnterviewde experts zien de creatie van een ecosysteem van digitale producten van bevriende bedrijven in het nieuwe mechanisme. En de lancering van een programma met digitale financiële middelen is volgens hen nog maar het begin.

“Volkskapitalisme”

Norilsk Nickel kondigde de lancering aan van het Digital Investor-bedrijfsprogramma, waardoor werknemers van het mijnbouw- en metallurgische bedrijf de begunstigden kunnen worden . Het hoofd van de industriële gigant, Vladimir Potanin, koestert zo’n idee al enkele jaren en heeft het plan al getest bij Rosbank.

In september 2022 kondigde Rosbank aan dat tot 10% van de aandelen van de financiële structuur zou worden overgedragen aan werknemers in de vorm van digitale financiële activa (DFA). Met deze aanpak kun je een omgeving binnen de holding creëren, zoals in IT-bedrijven of start-ups, waarin werknemers zowel bij het management als bij het genereren van ideeën worden betrokken, legde Potanin zijn idee uit. Binnen het bedrijf heette dit plan “volkskapitalisme”, en de ondernemer kondigde vervolgens de lancering aan van een soortgelijk programma bij Norilsk Nickel.

“Het idee is om in zekere zin wat historische gerechtigheid te herstellen: toen Norilsk Nickel werd geprivatiseerd, behoorde ongeveer 25% van de aandelen toe aan werknemers”, zei hij in een gesprek met RBC. Velen profiteerden toen onvoldoende van de situatie en verkochten hun aandelen.

Nu kan de regeling worden hersteld: volgens het plan van Potanin moet ongeveer een kwart van de aandelen van het bedrijf terugkeren naar mensen, inclusief MMC-medewerkers. De zakenman gaf toe dat een dergelijke beslissing vier jaar in hem was gerijpt.

Topmanagers van Norilsk Nickel kondigden op 16 maart de lancering van het Digital Investor-programma aan, tijdens de jaarlijkse directe lijn voor werknemers. Elke werknemer met ten minste één jaar ervaring in het bedrijf ontvangt geld van het bedrijf om digitale financiële activa (tokens) te kopen die in waarde zijn gekoppeld aan Norilsk Nickel-aandelen. Kandidaten met maximale ervaring profiteren het meest: hoe hoger de ervaring van de werknemer, hoe meer CFA hij zal kunnen ontvangen.

In 2023 zal de Digital Investor in pilot-modus worden gehouden, wat zal aantonen hoe gemakkelijk en gewild het nieuwe digitale financiële instrument is onder werknemers. Het programma zal in verschillende fasen worden uitgevoerd en zal van invloed zijn op absoluut alle regio’s waar Norilsk Nickel actief is, van de regio Moermansk tot het Trans-Baikal-gebied.

Het project wordt geïmplementeerd op het Atomize blockchain-platform. Dit is de eerste CFA-informatiesysteembeheerder in Rusland , met een vergunning van de Centrale Bank. Rosbank trad op als bankexploitant, het bedrijf Digital Assets trad op als uitgever.

“Hierdoor kunnen we de gebruikers van de producten beter begrijpen”

Blijkbaar hebben we het over het feit dat Norilsk Nickel een extra uitgifte van zijn aandelen doet, zonder de reeds op de beurs verhandelde aandelen te verwateren, merkte crypto-expert Evgeny Kaminsky op in een gesprek met het bedrijf . “Dus ze verdubbelen hun aandelen. Deze dubbelganger heeft een echte geldwaarde, maar het aantal aandelen verandert niet”, legde hij uit.

De expert vestigde de aandacht op het feit dat Potanin een van de investeerders van Atomayza is, en suggereerde dat de verkoop van CFA ook zou worden uitgevoerd met de hulp van een van de banken die in de baan van de ondernemer zijn opgenomen. “In feite creëert Norilsk Nickel een ecosysteem van digitale producten van bevriende bedrijven”, concludeerde Kaminsky. Hij noemt de praktische betekenis van zo’n beslissing het betrekken en stimuleren van werknemers, het creëren van extra prikkels om “langer en beter” te werken.

“Ik denk dat deze stap nog maar het begin is, en er zullen binnenkort meer tools aan worden toegevoegd. Daar kan een loyaliteitssysteem omheen gebouwd worden: zowel binnen het bedrijf als binnen andere assets. Ik zie een manier om human resources te combineren met de verschillende diensten die deze organisaties bieden. Hierdoor kun je de gebruikers van je producten beter begrijpen en de klantervaring voor hen verbeteren”, voorspelde de cryptoexpert.

10 jaar programma

Potanin zelf had eerder verklaard dat het motivatieprogramma voor medewerkers 10 jaar zou duren. Als onderdeel hiervan zullen particulieren hun belang in het bedrijf verhogen van de huidige 10 naar 25% van het toegestane kapitaal. Naast het stimuleren van werknemers, zal Norilsk Nickel de trend van de beschikbaarheid van de effecten van het bedrijf op de markt ondersteunen, legde de zakenman uit.

De voordelen van het CFA-mechanisme liggen volgens de ondernemer ook in de mogelijkheid om de aankoop van aandelen Norilsk Nickel te fragmenteren. Eén papier kan in delen worden gekocht (de marktwaarde van één Norilsk Nickel-aandeel is nu ongeveer 14,3 duizend roebel, – opmerking van red.), dus mensen die geen grote spaargelden hebben, kunnen in de CFA investeren.

Potanin zei ook dat het programma van “volkskapitalisme” zou kunnen helpen de belangen van ondernemingsteams te consolideren. Maatschappelijk gezien is dit volgens hem een ​​interessante richting, die in de toekomst de spanning tussen werknemers en bedrijfseigenaren iets zal doen afnemen.

Een dergelijke aanpak kan ook nuttig zijn voor andere ondernemingen, zei Dmitry Pumpyansky, lid van het Bureau van de Raad van Bestuur van de RSPP, over het initiatief. En het moderne digitale platform zorgt ervoor dat dit idee voldoet aan de realiteit van vandaag, zei hij.

Johnhttps://jurgenroelandts.be
Aan het hoofd van ons team staat de visionaire oprichter, Jurgen Roelandts. Met zijn diepgaande kennis van de journalistiek en een diepe passie voor het leveren van onbevooroordeeld nieuws, bepaalt Jurgen de redactionele richting van ons kanaal. Zijn uitgebreide ervaring in het veld zorgt ervoor dat we de hoogste normen van journalistieke integriteit handhaven.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here