Home Lifestyle Een dieet zonder bonen verhoogt de kans op het ontwikkelen van obesitas...

Een dieet zonder bonen verhoogt de kans op het ontwikkelen van obesitas met 20%, zegt onderzoek

Het opgeven van bonen wordt geassocieerd met gewichtstoename, volgens nieuw onderzoek van de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG).

Uit het onderzoek van de medische faculteit van de UFMG bleek dat mensen die geen bonen consumeerden 10% meer kans hadden om overgewicht te ontwikkelen en 20% meer kans om zwaarlijvig te worden. Aan de andere kant was regelmatige consumptie van bonen, vijf of meer dagen per week, een beschermende factor bij het ontstaan ​​van overgewicht (14%) en obesitas (15%).

Om tot de resultaten te komen, verzamelden de specialisten gegevens uit het Telefonisch Surveillancesysteem Risico- en Beschermingsfactoren Chronische Ziekten (Vigitel). Tussen 2009 en 2019 is informatie van meer dan 500.000 volwassenen gemonitord door middel van telefonische interviews.

Om de relatie tussen voeding en gezondheid vast te stellen, verdeelden de onderzoekers de frequentie van wekelijkse consumptie van bonen in indicatoren:

  • niet-consumptie (0 dagen per week),
  • laag verbruik (1 tot 2 dagen per week),
  • matige consumptie (3 tot 4 dagen per week) en
  • regelmatige consumptie (5 tot 7 dagen per week).

Uit de analyse bleek dat regelmatige consumptie van bonen het meest geschikt is voor een goede voedingstoestand.

Carioquinha, zwart, wit, rood, groen, touw: er zijn verschillende opties voor bonen, die op verschillende manieren en bereidingen kunnen worden geconsumeerd, zoals feijoada, tropeirobonen, tutu à Mineira of soepen en bouillons.

Het graan is rijk aan ijzer, zink, calcium en kalium, kan bloedarmoede bestrijden en slechte cholesterol verlagen. Daarnaast voorkomt het ook kanker en verbetert het de darmgezondheid. Net als alle andere peulvruchten zijn bonen een bron van eiwitten, vezels en vitamines B. Het hoge vezelgehalte en de matige hoeveelheid calorieën per gram geven deze voedingsmiddelen een hoog verzadigingsvermogen.

In combinatie met rijst worden bonen versterkt als een bron van hoogwaardige eiwitten. Het beste gebruik ontstaat door de bereiding met weinig zout en vet, en met zelfgemaakte smaakmakers zoals ui, knoflook en kruiden. Het toevoegen van groenten en groenten aan de bereiding van bonen kan de maaltijd ook smakelijker en voedzamer maken.

Het ministerie van Volksgezondheid beveelt aan dat dagelijks vers of minimaal bewerkt voedsel wordt geconsumeerd, inclusief bonen.

Consumptie

Een andere onderzoekslijn observeerde het verbruik van het artikel over de jaren 2007 tot 2017 en identificeerde een zorgwekkende trend. De voorspelling is dat Brazilianen in 2025 zullen stoppen met het regelmatig en traditioneel eten van bonen.

Bij de analyse naar geslacht bleek dat vrouwen sinds 2022 al de meerderheid uitmaken van de groepen met een lager dan normaal verbruik. Voor mannen is de veranderingsschatting in het jaar 2029.

Onderzoeker Fernanda Serra wijst erop dat de vervanging van natuurlijke voedingsmiddelen door ultraverwerkte voedingsmiddelen het voedselprofiel van de bevolking verandert, waardoor de kwaliteit van het dieet verslechtert.

“De verandering in voedselprofiel is te danken aan de bruikbaarheid die ultraverwerkte voedingsmiddelen bieden voor het dagelijks leven. Daarom kiezen velen vanwege tijdgebrek voor kant-en-klare of gemakkelijk te bereiden producten”, zegt hij.

Leer hoe u ultraverwerkt voedsel kunt identificeren

Johnhttps://jurgenroelandts.be
Aan het hoofd van ons team staat de visionaire oprichter, Jurgen Roelandts. Met zijn diepgaande kennis van de journalistiek en een diepe passie voor het leveren van onbevooroordeeld nieuws, bepaalt Jurgen de redactionele richting van ons kanaal. Zijn uitgebreide ervaring in het veld zorgt ervoor dat we de hoogste normen van journalistieke integriteit handhaven.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here