Home Features Van woorden naar daden: de EU bereidt zich voor om AI te...

Van woorden naar daden: de EU bereidt zich voor om AI te reguleren

De EU lijkt de eerste ter wereld te zijn die een wet invoert die het gebruik van AI reguleert, de AI-wet. Op 11 mei stemden de relevante commissies van het Europees Parlement voor zijn ontwerp. Wat wordt voorgesteld en wanneer de regels in werking treden.

Is alles verboden in de EU?

Niet alles. Systemen met AI zullen worden onderverdeeld in vier categorieën op basis van de mate van risico. Games en spamfilters werden geclassificeerd als systemen met minimaal risico. Ze kunnen zonder beperkingen werken. Systemen met een beperkt risico, waaronder hoogstwaarschijnlijk de populaire ChatGPT en Midjourney, vereisen transparantie: de gebruiker moet duidelijk weten dat de inhoud wordt gegenereerd door een neuraal netwerk. Maar voor systemen met een hoog risico zullen de eisen strenger zijn.

Wat is “hoog risico”?

Europese ambtenaren hebben hier gespecialiseerde systemen opgenomen op basis van neurale netwerken die kunnen worden gebruikt in de gezondheidszorg, transport, werkgelegenheid, onderwijs en jurisprudentie. Dat wil zeggen, onbemande voertuigen, neurale netwerken die artsen helpen een diagnose te stellen, een rechter om vonnissen te vellen, ambtenaren om ingediende documenten te evalueren, werkgevers om cv’s te analyseren, politieagenten om gezichten te herkennen en misdaden te voorspellen, zullen grondig worden getest voordat ze worden geïmplementeerd.

Maar wat is verboden?

Ja. U kunt geen databases maken op basis van een gezichtsherkenningssysteem, en mensen ook scheiden op geslacht, ras, etnische groep, burgerschap, religie. In het algemeen zal het gebruik van gezichtsherkenning alleen mogelijk zijn met toestemming van de rechtbank.

AI-systemen die als onaanvaardbaar zijn geclassificeerd, zullen volledig worden verboden: sociale beoordelingsdiensten, zoals in China, en diensten die kunnen worden gebruikt voor manipulatie.

Is het al een wet?

Nog niet. Sterker nog, de Europese bureaucratie werkt sinds 2021 langzaam aan het inperken van AI. Maar recente ontwikkelingen hebben ambtenaren aangespoord.

Het project moet een stemming in het Europees Parlement doorstaan, daarna onderhandelingen in de Raad van Europa, waarbij ze zeker tal van amendementen zullen indienen en veel zullen discussiëren, en pas daarna zal de eindstemming plaatsvinden. Volgens de plannen zal dit eind 2023 gebeuren, maar in werkelijkheid kan alles worden uitgesteld.

Johnhttps://jurgenroelandts.be
Aan het hoofd van ons team staat de visionaire oprichter, Jurgen Roelandts. Met zijn diepgaande kennis van de journalistiek en een diepe passie voor het leveren van onbevooroordeeld nieuws, bepaalt Jurgen de redactionele richting van ons kanaal. Zijn uitgebreide ervaring in het veld zorgt ervoor dat we de hoogste normen van journalistieke integriteit handhaven.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here